Sundhed og Livsstil

Sundhed og livsstil

Af Birgitte Malling, Marketingansvarlig, JobCare


Vil du se hvad vi laver på hold Sundhed og Livsstil?

Vores holdforløb i Århus beskriver eksempler på nogle af de måder vi arbejder på, og giver et godt indblik i hvordan det er, at starte på hold i Jobcare.

Hver tirsdag underviser Bodil Lykkegaard i Sundhed & Livsstil. Undervisningens indhold varierer fra gang til gang og foregår hos JobCare Århus og er en del af forløbet "På vej i Job" på 13 uger til borgere, der har brug for hjælp til, at finde sine muligheder i forhold til arbejdsmarkedet.

Forløbet er arbejdsmarkedsrettet, men med stor fokus på kursistens situation i livet og på, hvordan vi kan hjælpe kursisten videre. Vi tror på, at man udvikler sig bedst når man får mulighed for, at tage udgangspunkt i sin egen motivation, føler sig forstået og oplever succes. Formålet med forløbet er ordinær ansættelse, ansættelse i løntilskud, påbegyndelse af en uddannelse, eller afklaring til fremtidig forsørgelse.

En dag på hold Sundhed og Livsstil

Undervisningen begynder med opfølgning fra sidste gang hvor holdet bla. talte om, at et for højt indtag af riskiks og dermed uorganisk arsen er kræftfremkaldende. Bodil råder til altid, at spise en varieret kost og at majskiks kan være et godt alternativ til riskiks. Vi bliver vejledt om, at DTU Fødevareinstituttet forsker i og formidler bæredygtige og værdiskabende løsninger inden for fødevarer og sundhed, og at vi kan følge med og blive opdateret på hjemmesiden food.dtu.dk. Vi repeterer også Kostrådene fra sidste undervisningsgang.

Kender vi varedeklarationerne?

Bodil viser os en oversigt over diverse varedeklarationer. Varedeklarationer har til formål, at forbrugeren får de nødvendige oplysninger om produktet og dermed tage den bedste beslutning.
Men ved vi hvad Nøglehuls-, økologi-, DVN-, 6 om dagen-, Fairtrade- eller Vælg fuldkorn mærkningen egentlig betyder? Vi gennemgår dem alle og flere til nøje.

Vidste du, at 1 glas juice om dagen svarer til et stk. frugt?

Kost, Rygning, Alkohol og Motion (KRAM)

Vi bliver orienteret om Begrebet KRAM, der kommer fra en stor undersøgelse af danskernes kost-, ryge-, alkohol- og motionsvaner som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse samt TrygFonden stod bag i 2007-9. En af hovedårsagerne til, at ser på netop kost, rygning, alkohol og motion er, at de er faktorer, der har stor betydning for helbredet, fx mange livsstilssygdomme og et betragteligt antal for tidlige dødsfald.

Vidste du, at stilsiddende folk i arbejdsdagen skal have fokus på bevægelse?
- bevæg dig 3 x 1 minut om dagen i arbejdstiden!

Varedeklarationer

Sundhed og livsstil Bodil

Sundhed og livsstil

Folkesundhed Aarhus

Folkesundhed Aarhus tilbyder vejledning og støtte til alle borgere i Aarhus Kommune, som vil have mere sundhed ind i livet og hverdagen. Tilbuddet er gratis og man kan vælge i mellem en lang række forløb fx alkohol, depression, sund livsstil, rygestop, stress, sundhedssamtale, træningsmuligheder osv.

Fysisk aktivitet

Vi behøver ikke, at dyrke langrend på ski for, at være fysisk aktive. En gåtur kan også gøre det, og har en forebyggende effekt for en tidlig død. Anbefalingerne siger, at vi skal være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen - udover ens daglige aktivitetsniveau. Motion forbedrer den mentale sundhed, har en forebyggende effekt på udvikling af hjerte- kar sygdomme, forhøjet blodtryk, tyktarmskræft, overvægt og type 2-diabetes.

Bodil deler en liste ud fra ”Århus – Idræt på banen”, som er et gratis idræts- og motionstilbud til psykisk sårbare og udsatte borgere i Århus kommune. Formålet med Idræt på banen er at motivere og engagere borgeren til idræt for på den måde, at højne livskvaliteten.

Motion - Hvad motiverer?

Holdet diskuterer:

Skal motion være sjovt og en god oplevelse?
Motion alene eller sammen med andre?
Ude eller inde?
Motionsgruppe på Facebook?

Bodil informerer om, at holdet nogle gange spiller badminton i dgi-huset eller er ude at gå tur. I dag skal holdet gå en tur sammen ud til Folkesundhed Aarhus, så vi kan se hvor det ligger samtidig med, at vi får bevæget os, får frisk luft og får mulighed for socialt samvær.

Vidste du, at forskning viser, at have noget socialt med andre er vigtigt for et godt helbred?

Dagens undervisning I Sundhed og Livsstil indenfor er nået til vejs ende.

Vi holder en pause med kaffe, the og brød inden vi går en frisk og hyggelig tur ud til Folkesundhed Aarhus.

Facebooklinkedinmail