Fleksjob trods medfødt synshandicap

Af Birgitte Malling, Marketingansvarlig, JobCare


"Motivation skal komme fra én selv" Citat: Lars Kragh Møller

Lars har et medfødt synshandicap, som har gjort, at han har haft det svært på arbejdsmarkedet. ”Mangle af de jobs jeg kan søge kræver kørekort” siger Lars med henblik på, at hans synshandicap umuliggør ønsket om et kørekort. Krav om kørekort er blot én af de kvalifikationer, der gør det vanskeligt for Lars, at komme igennem nåleøjet hos en arbejdsgiver grundet hans synshandicap, og noget som Lars ikke kan lave om på og må lære at leve med selvom det er en hård kendsgerning.

Lars har også tidligere haft sin vægt imod sig, men det har han til gengæld kunne gøre noget ved og har vha. af en operation tabt sig fra 260 kg til 130 kg – intet mindre end en halvering af sin vægt! Desværre har vægttabet ikke været lutter lykke, da Lars nu døjer med komplikationer efter operationen bl.a. tåler hans mavemuskler ikke hård belastning hvilket også vanskeliggør hans vej til arbejdsmarkedet.
Vægttabet har dog givet Lars blod på tanden og mere selvtillid og han siger:

”jeg vil hellere end gerne arbejde og nye udfordringer er velkomne”.

Faktisk har han tidligere arbejdet som både pædagog, kok og lærer, men det har været svært for ham, at blive på arbejdsmarkedet grundet hans syn og vægt. Lars har også prøvet kræfter indenfor Taxa-branchen, men blev sagt op en uge inden hans prøveperiode udløb, og havde så igen udsigt til ledighed.

Lars foreslog nu kommunen, at komme i kontakt med JobCare, som han kendte fra tidligere.
 "JobCare, det ved jeg virker - de har styr på det" siger Lars overbevisende. Han havde brug for, at nogen tog hånd om ham, forstod hans udfordringer og kunne hjælpe ham på vej mod arbejdsmarkedet med netop hans kompetencer. Den socialfaglige konsulent hos JobCare hjalp Lars med, at ringe ud til de praktiksteder, som han i øvrigt selv skulle finde. "Det var noget af en omvæltning, at have en ’støttepædagog’ ved min side", griner Lars. Samtidig uddyber han alvorligt, at det var netop hvad han havde brug for: Én der forstod og også kunne tale hans sag til en arbejdsgiver.

Samarbejdet mellem Lars og JobCare gav pote, og resulterede i en praktikplads hos kulturhuset Billundcenteret. Her startede Lars i praktik som teknisk servicemedarbejder hvor han bl.a. sørger for, at stedets maskiner virker som de skal. Et job, der passer så godt til Lars, at nu er fastansat i et Fleksjob 16 timer om ugen. ”– Og gerne flere hvis muligt” siger Lars.

Lars har fundet sin plads på arbejdsmarkedet trods synshandicap og komplikationer efter vægttab.

 "Motivationen skal komme fra én selv
- og det bedste er faktisk, at der er nogen der kan bruge mig"
, siger Lars.

borgerhistorier

Facebooklinkedinmail